ЗАСЛУЖУВАШ ОДМОР

Бирај си дестинација за летово и патувај безгрижно со Еуролинк 

 

Купи патничко осигурување онлајн!

Информации за патување надвор од земјата

Дознајте што ви е потребно за патување надвор од земјата. Информациите се последно ажурирани на 06.09.2021.

Патување во Грција

За да можете да патувате во Грција, потребни ви се следните документи:

Дозвола за влез
 • Потврдена онлајн пријава поднесена на travel.gov.gr
 • Доволна е 1 пријава по семејство
 • Се пополнува најдоцна 1 ден пред влез во земјата
Едно од наведените:
 • Негативен PCR тест не постар од 72 часа или брз антиген тест за патување не постар од 48 часа од сертифицирана лабораторија. За деца до 12 год. не е потребно тестирање
 • Валиден сертификат за примена вакцина постар од 14 дена
 • Доказ за прележан Ковид-19 стар од 30 до 180 дена

Важно: Граничните премини отсега работат без временско ограничување.

Извор: travel.gov.gr

Патување во Бугарија

Oбновена Заповед РД-01-733 од 27 август 2021 година, со важност од 01.09.2021 година:

РС Македонија со последната Заповед влегува во Црвена зона, со што се забранува влез за сите лица од државите во Црвената зона, меѓу кои се и македонските граѓани.

Постојат повеќе исклучоци по кои граѓани може да влезат во државата. 

Извор: coronavirus.bg

Патување во Албанија

Почнувајќи од 06.09.2021 година, граѓаните што влегуваат во Албанија мора да исполнуваат еден од следниве услови:

– Пасош за вакцинација (Доказ за примена вакцина за Ковид-19, при што од денот на ревакцинацијата треба да изминале најмалку две недели) 

– Негативен PCR тест не постар од 72 часа или антиген тест не постар од 48 часа 

– Потврда дека прележале Ковид-19, валиден до 6 месеци по заздравувањето.

Горенаведените мерки важат и за граѓаните кои ќе реализираат транзит низ Албанија. Децата до 6 години се ослободени од овие мерки

Извор: punetejashtme.gov.al

Патување во Србија

За да можете да патувате во Србија, потребен ви е само пасош или лична карта.

Извор: mfa.gov.rs

Патување во Косово

За да можете да патувате во Косово, потребен ви е само пасош или лична карта.

Извор: msh.rks-gov.net

 

Патување во Хрватска

За да можете да патувате во Хрватска, потребни ви се следните документи.

Едно од наведените:
 • Негативен PCR тест не постар од 72 часа, а за деца до 12 години кои патуваат со родители/старатели не е потребен тест
 • Валиден сертификат за примена вакцина постар од 14 дена
 • Позитивен PCR тест стар од 11 до 180 дена

Извор: mup.gov.hr

Патување во Црна Гора File:Flag of Montenegro.svg - Wikimedia Commons

За да можете да патувате во Црна Гора, потребен ви е само пасош или лична карта.

Извор: covidodgovor.me

Патување во Турција

За да можете да патувате во Турција, потребни ви се следните документи:

Дозвола за влез
 • Потврдена онлајн пријава поднесена на https://register.health.gov.tr/  
 • Потврдата се поднесува најмалку 72 часа пред поаѓање
 • Пријава пополнува секој патник посебно, а за деца под 6 год. не е потребна пријава
Едно од надевените:
 • Негативен PCR тест не постар од 72 часа, за деца под 6 години не е потребен тест
 • Валиден сертификат за примена вакцина постар од 14 дена

Извор: saglik.gov.tr  

Патничко осигурување од Еуролинк осигурување

Информациите за влез во земјите се менуваат често, така што ве советуваме за внимателна проверка пред самото патување кај посочените извори на информации.